Dziesięć dobrych praktyk Kompanii Piwowarskiej w 21. Raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu Dziesięć dobrych praktyk Kompanii Piwowarskiej w 21. Raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu

W największym przeglądzie praktyk ESG, CSR i zrównoważonego rozwoju w Polsce „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2022. Dobre praktyki” doceniono dziesięć praktyk Kompanii Piwowarskiej. Znalazły się w nim m.in. działania związane z edukacją konsumencką, na rzecz ochrony środowiska naturalnego i pomocy Ukrainie, a także związane z zaangażowaniem społecznym i inicjatywami dla pracowników. Lider branży piwnej otrzymał również wyróżnienie partnera strategicznego za 15 lat współpracy z FOB w upowszechnianiu idei CSR w Polsce.

Ostatnie lata są pełne wyzwań dla wszystkich, ale mimo tego staramy się zawsze pamiętać o innych – wspieramy naszych pracowników, pomagamy tym, którzy najbardziej potrzebują pomocy, tak jak w zeszłym roku potrzebowali jej obywatele Ukrainy. Dbamy o środowisko naturalne i jesteśmy odpowiedzialni za swoje działania. Docenienie naszych różnorodnych dobrych praktyk i 15 lat współpracy z FOB na rzecz obszarów zrównoważonego rozwoju jest dla nas cennym drogowskazem, że nasze podejście ma sens i może być inspiracją dla innych. Budujące jest też to, że tak wiele firm jest coraz bardziej świadomych w zakresie zrównoważonego rozwoju, co widać po liczbie zgłoszeń w tym roku – mówi Grzegorz Adamski, kierownik ds. public affairs i zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej.

W zakresie „praw człowieka” doceniono firmę za pomoc dla Ukrainy – Kompania Piwowarska ustanowiła specjalny fundusz w wysokości 1 mln złotych na pomoc pośrednią i bezpośrednią dla organizacji działających w Ukrainie. Osiągnięciem zauważonym przez FOB jest także uzyskanie najwyższej oceny poziomu dojrzałości w obszarze diversity&inclusion według metodologii LEAD Network.

W kategorii „środowisko” doceniono: cykl webinarów ekologicznych pod nazwą „Jak się masz, Planeto” – skierowany do pracowników, projekt „Single Source”, w którym przez reorganizację transportu ciężarowego pomiędzy Kompanią Piwowarską a Grupą Eurocash uzyskano zmniejszenie emisji CO 2 oraz Fundusz Żubra, który od 2019 r. pomaga ratować zagrożone gatunki ptaków i ssaków w Polsce, co roku przeznaczając na ten cel 1 mln zł.

W raporcie wyróżniono też dwie kampanie społeczne firmy związane z odpowiedzialną konsumpcją alkoholu: „FASOFF” – skierowaną do kobiet w ciąży i ich otoczenia (obszar „zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej”) i „Alkohol i samochód – to się nie rymuje” skierowaną do kierowców (obszar „zagadnienia konsumenckie”).

Doceniono też praktyki z zakresu pracy, czyli wolontariat w firmie. Wielu pracowników Kompanii Piwowarskiej angażuje się w akcje wolontariatu, z których największą jest współpraca ze Stowarzyszeniem Wiosna” przy projekcie „Szlachetna paczka”. W tej kategorii wymieniony został też program „Postaw na Ruch” motywujący pracowników do aktywności fizycznej połączonej z celem charytatywnym. Trzecią praktyką docenioną przez FOB był eko projekt „Sprzątanie Świata” realizowany we współpracy z Fundacją Nasza Ziemia.

Działaniom Kompanii Piwowarskiej przyświeca cel „Tworzymy więzi, które mają znaczenie”. Dlatego – gdy tylko to możliwe – firma stara się działać we współpracy z innym organizacjami, które deklarują te same wartości. W ten sposób jej zaangażowanie zwiększa siłę pozytywnego oddziaływania na otoczenie firmy.

Więcej o projektach firmy: CSR - Kompania Piwowarska (kp.pl)

W 21 edycji raportu Forum Odpowiedzialnego Biznesu zaprezentowano rekordową liczbę ponad 1700 dobrych praktyk (w poprzedniej edycji było ich 1677), zgłoszonych przez 272 firmy. Najwięcej zgłoszeń – 477, dotyczyło zaangażowania społecznego i rozwoju społeczności lokalnej, 419 obszaru praktyk z zakresu pracy, 360 obszaru środowiskowego. W obszarze praw człowieka, do którego zakwalifikowano 282 praktyki, odnotowano największy, bo niemal trzykrotny wzrost. W tej edycji wprowadzano dwie nowe podkategorie – „klimat” w obszarze środowiska oraz „pomoc dla Ukrainy” w obszarze praw człowieka. Premiera raportu odbyła się 17 kwietnia.

Forum Odpowiedzialnego Biznesu jest największą i najdłużej działająca organizacja zajmująca się CSR i ESG w sposób kompleksowy. Od 21 lat publikuje Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. Główną część publikacji zajmuje podsumowanie działań z zakresu CSR i zrównoważonego rozwoju, realizowanych przez firmy w Polsce w roku poprzednim, które odzwierciedlają kluczowe trendy odpowiedzialnego biznesu. Raport jest dostępny wyłącznie w wersji elektronicznej: https://odpowiedzialnybiznes.pl/publikacje/raport-2022/

Opublikowano: 18.04.2023