Skup butelek zwrotnych Kompanii Piwowarskiej ponownie otwarty! Skup butelek zwrotnych Kompanii Piwowarskiej ponownie otwarty!

Skup butelek zwrotnych Kompanii Piwowarskiej ponownie otwarty!

Prawie 1 milion butelek zwrotnych w ciągu 8 miesięcy funkcjonowania skupu butelek przy Lech Browary Wielkopolski oddali mieszkańcy Poznania i okolic. Butelki zyskały „nowe życie” a Wielkopolska – czystsze środowisko. Po chwilowym zawieszeniu działalności, wynikającym z sytuacji epidemiologicznej, skup butelek ponownie otworzył się dzisiaj na ekopiwoszy.

Dzięki skupowi butelek zwrotnych Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu łatwiej było zwrócić butelki po piwie. Szczytna idea odzyskiwania szkła do powtórnego użycia spotkała się z ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Wielkopolski. Od uruchomienia skupu w sierpniu 2019 roku, do czasu jego czasowego zamknięcia, zwrócili oni niemal 1 milion butelek zwrotnych.

Ponownie otwarty skup butelek przy poznańskim browarze (parking przy centrum handlowym M1 na Franowie) będzie otwarty od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00 – 16.00 oraz w soboty w godzinach 9.00 – 13.00, z zachowaniem środków ostrożności związanych z obecną sytuacją epidemiologiczną. Każdy, kto zechce zwrócić butelki zwrotne będzie proszony o założenie maseczki ochronnej i rękawiczek, a pracownik skupu będzie obsługiwał wyłącznie po jednej osobie w tym samym momencie. Obowiązuje też limit dobowy butelek zwracanych przez jedną osobę: 100 sztuk.

Do skupu można oddać butelki zwrotne zarówno piw Kompanii Piwowarskiej (Lech Premium, Lech Free we wszystkich wariantach, Lech Pils, Wojak, Dębowe, Żubr, Prażubr, Kozel, Tyskie, Książęce) – za taką butelkę zwracający otrzyma kwotę 50 groszy oraz butelki zwrotne innych producentów, za które można otrzymać 30 groszy. Kompania Piwowarska bierze na siebie wymianę tych butelek z innymi browarami w imię wspólnego interesu – zredukowania liczby opakowań trafiających do śmietnika bez ponownego wykorzystania.

Butelka zwrotna jest najbardziej ekologicznym opakowaniem piwa dostępnym na sklepowej półce. Lider rynku – Kompania Piwowarska – dystrybuuje 49% swoich produktów w opakowaniach zwrotnych: szklanych butelkach właśnie oraz w kegach. Gdyby wszystkie butelki zwrotne miały jednak charakter bezzwrotnych, to odpadem stałoby się aż 965 milionów butelek w 2019 roku, co oznaczałoby około 315 tys. ton więcej szkła! Dlatego producent zachęca do nadania opakowaniom szklanym „ponownego życia” poprzez zwracanie ich do swojego skupu oraz poddawanie recyclingowi. Średnio butelka „żyje w rynku” dwa lata i w tym okresie rotuje dziewięć razy, choć mogłaby być wykorzystana przynajmniej 20 razy. Powodem takiego stanu rzeczy jest niski poziom zwrotności.

Skup butelek na poznańskim Franowie ułatwia oddawanie butelek zwrotnych, gdyż niewymagany tu jest dowód zakupu piwa. Odzyskane butelki zostaną przygotowane do ponownego wykorzystania, dzięki czemu oszczędzą środowisku kolejnych odpadów.

Punkt zwrotny przy Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu jest inicjatywą pilotażową. Firma nie wyklucza realizacji podobnych punktów w innych lokalizacjach w przyszłości.

Opublikowano: 01.06.2020