29.10.2018

Igor Tikhonov nowym prezesem Kompanii Piwowarskiej

Od października br. na czele Kompanii Piwowarskiej stoi Igor Tikhonov, bardzo doświadczony i uznany menadżer działający w sektorze FMCG.

Karierę w branży piwowarskiej rozpoczął on w 2001 r. w firmie SABMiller, gdzie pełnił funkcję dyrektora sprzedaży, a następnie dyrektora ds. rozwoju strategicznego w Rosji. W 2008 r. został mianowany dyrektorem generalnym spółki zależnej na Ukrainie, a cztery lata później objął stanowisko dyrektora generalnego na Słowacji.

W roku 2014 stanął na czele rumuńskiej spółki Ursus Breweries, która pod jego kierownictwem osiągnęła pozycję lidera rynku piwa w Rumunii. Przez ostatnie dwa lata odpowiadał również za rozwój firmy na rynku węgierskim, gdzie dał się poznać jako doświadczony strateg. Pod jego przewodnictwem firma powróciła na ścieżkę wzrostu i zaczęła osiągać rekordowe przychody.

Funkcję prezesa Kompanii Piwowarskiej przejął po Andrew Highcocku, który stanowisko to piastował od listopada 2013 r.

Kompania Piwowarska należy do Asahi Breweries Europe Group utworzonej w kwietniu 2017 po przejęciu firm będących wcześniej własnością SABMiller przez Asahi Group Holdings z siedzibą w Japonii