Kompania Piwowarska uhonorowana nagrodą „Bezpieczna Flota” za kompleksowe działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym

Kompania Piwowarska została uhonorowana prestiżowym tytułem Firmy Najbardziej Zaangażowanej
    w Edukację Kierowców przyznawanym przez Polski Związek Wynajmu i Leasingu Pojazdów oraz przedstawicieli branży flotowej. Jury tegorocznej XI Gali Nagród PZWLP doceniło podejście Kompanii Piwowarskiej do kwestii dbania o bezpieczeństwo na drodze oraz konsekwencję, z jaką firma edukuje w tym obszarze swoich pracowników w ramach prowadzonego od 2013 r. programu „Świadomy Kierowca KP”.

Nagrody PZWLP to obecnie jedne z najbardziej prestiżowych wyróżnień na polskim rynku flotowym. Przyznawane w 5 kategoriach: Firma Najbardziej Zaangażowana w Edukację Kierowców (Nagroda Bezpieczna Flota), Flota Najbardziej Przyjazna Środowisku (Nagroda Eko Flota), Najlepszy Serwis Napraw Mechanicznych (Nagroda Mobilizator), Najlepszy Serwis Napraw Blacharsko – Lakierniczych (Nagroda Protektor) oraz Dealer Samochodów Najbardziej Przyjazny Branży Flotowej (Nagroda Kontraktor). W tym roku pierwsza z wymienionych nagród - „Bezpieczna Flota” - powędrowała w ręce Kompanii Piwowarskiej, której zaangażowanie w prowadzenie działań edukacyjnych z obszaru BRD wśród pracowników korzystających ze służbowej floty zostało uznane za wzorowy przykład tego typu inicjatyw podejmowanych przez polskie firmy.

Ekonomicznie, ekologicznie i bezpiecznie za kółkiem

Konsekwentnie, długofalowo i na szeroką skalę – to podejście Kompanii Piwowarskiej do edukowania w zakresie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, które w opinii jury złożonego z przedstawicieli PZWLP, ekspertów Partnerstwa dla Bezpieczeństwa Drogowego oraz firm będących w przeszłości wielokrotnymi laureatami wyróżnień PZWLP, zasłużyło na wyróżnienie. Już od pięciu lat KP we współpracy z firmą SAFETY LOGIC realizuje program „Świadomy Kierowca KP”, który obejmuje wszystkich użytkowników  służbowych aut osobowych, w tym członków zarządu. Ma on formę wykładów i szkoleń praktycznych wspartych e-learningiem. Ich uczestniczy uczą się m.in. jak zapewnić bezpieczeństwo sobie i innym użytkownikom dróg, jak zachować się w czasie wypadku oraz jak ograniczyć zużycie paliwa, a co za tym idzie – zmniejszyć emisję CO2. Podczas każdych zajęć wybrzmiewa też kluczowy przekaz, który KP oraz cała branża piwowarska promują w ramach szeroko pojętych działań odpowiedzialnościowych tj. nie wolno wsiadać za kierownicę po nawet najmniejszej ilości alkoholu.

- Warto podkreślić, że program „Świadomy Kierowca KP” skierowany jest nie tylko do kierowców samochodów firmowych. Wychodzimy z założenia, że każdy z naszych pracowników jest uczestnikiem ruchu drogowego. Dlatego dzielimy się wiedzą w rozmaity sposób. O tym, jak jeździć bezpiecznie i ekologicznie piszemy na łamach magazynu firmowego oraz na wewnętrznym portalu społecznościowym, organizujemy wystawy czy spotkania z ekspertami – mówi Jarek Szymankiewicz, kierownik działu skarbu w Kompanii Piwowarskiej i pomysłodawca programu. – W ten sposób budowana kultura bezpieczeństwa firmy zapewnia trwałe, pozytywne zmiany w zachowaniu pracowników, a one procentują, nie tylko w trakcie pracy, ale także „po godzinach” – dodaje.

Od momentu uruchomienia programu w KP przeprowadzono już ponad 4200 szkoleń, w tym prawie 950
    z zakresu eko jazdy, blisko 900 z eko-bezpiecznej jazdy uzupełnionej o elementy pierwszej pomocy, do tego ponad 770 szkoleń z umiejętności rozpoznawanie własnych deficytów w sytuacji zagrożenia realizowane na płytach poślizgowych, ponad 870 szkoleń dotyczących nieuwagi za kółkiem realizowanych w formie e-learningu, a także ponad 750 szkoleń z szeroko rozumianego bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Dobre nawyki, które procentują

Pomysłowe i angażujące odbiorców podejście do tematu bezpieczeństwa drogowego sprawiło, że „Świadomy Kierowca KP” przyniósł firmie szereg korzyści.

Przede wszystkim uwrażliwił pracowników korzystających z aut firmowych na kwestie związane z bezpieczną jazdą i przyczynił się do budowania dobrych nawyków, a te przełożyły się na poprawę bezpieczeństwa oraz komfortu pracy. Spadek ilości szkód komunikacyjnych to nie jedyna, ale najważniejsza z korzyści jaką przynosi prowadzenie programu – mówi Katarzyna Orłowicz-Grzymkowska, menedżer ds. floty w Kompanii Piwowarskiej zarządzająca flotą ponad 900 samochodów osobowych.

Nagroda „Bezpieczna Flota” nie jest pierwszym wyróżnieniem, które ma na swoim koncie program „Świadomy Kierowca KP”. W 2016 r. inicjatywę oraz jej wkład w poprawę bezpieczeństwa na drodze doceniła kapituła konkursu Partner Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, przyznając Kompanii Piwowarskiej tytuł Firmy Roku 2016. W tym samym roku podczas IX Gali Nagród PZWLP KP otrzymała nagrodę „Eko flota” w kategorii „Flota Najbardziej Przyjazna Środowisku”, a w 2014 roku odebrała wyróżnienie Fleet Leader 2014 za wdrożenie programu mającego na celu kompleksową poprawę bezpieczeństwa swoich kierowców i obniżenie emisji CO2.

Opublikowano: 28.11.2018