Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
Kompania Piwowarska

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!

Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Świat Piwa

Wejdź do niezwykłego świata piwa!
Poznaj etapy warzenia piwa oraz surowce, z których powstaje oraz sprawdź, czy potrafisz obalić wszystkie piwne mity.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Wejdź na beerlovers.pl!

PRZEJDŹ NA BEERLOVERS.PL

Surowce

Woda

Warunkuje gatunek i jakość piwa, jakie z niej uwarzymy. Do warzenia jasnych lagerów najlepiej sprawdza się miękka woda, podczas gdy w przypadku ciemnych piw typu ale, np. stoutów, najlepsza jest woda twardsza.

Słód

Skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. W zależności od stopnia i sposobu termicznej obróbki ziarna otrzymujemy różne rodzaje słodu dające piwu różną barwę i aromat, np. karmelowy, palony, czekoladowy, słody wędzone. Podstawowy słód to jęczmienny jasny pilzneński, ale używa się również słodów pszenicznych czy żytnich. Pomimo tego, że piwo nazywamy napojem chmielowym, to właśnie słód jest drugim, po wodzie, głównym surowcem używanym do warzenia piwa.

Chmiel

Chmiel to najbardziej charakterystyczny składnik piwa, stosowany w niewielkich ilościach, jako przyprawa. Nadaje piwu aromaty i specyficzną goryczkę. Odpowiada za to lupulina – gorzkawy, żywiczny proszek w żeńskich kwiatostanach chmielu oraz liczne olejki chmielowe. Istnieją różne odmiany chmielu: typowo goryczkowe (Magnum, Herkules), aromatyczne (Lubelski, Saaz) oraz chmiele o podwójnej funkcji (wysokiej zawartości goryczki i wyraźnym przyjemnym aromacie), jak Marynka. Obok tradycyjnych chmieli uprawianych w Europie, coraz częściej możemy spotkać chmiele brytyjskie, amerykańskie – o owocowych i cytrusowych nutach (Cascade, Citra, Mosaic) czy nowozelandzkie, służące często do chmielenia na zimno.

Drożdże

Drożdże w zależności od gatunku i zachowania w trakcie procesu dzielą się na dolnej (stosowane np. do lagerów) i górnej (ale, weizen) fermentacji. Nadają piwu złożona paletę aromatów, m. in.: moreli, brzoskwiń, jabłek, bananów, nut maślnych, anyżowych.

Z reguły browary stosują wyselekcjonowane szczepy drożdży, tzw. kultury, jednak w niektórych przypadkach wykorzystuje się drożdże dzikie, najczęściej takie, które występują w otoczeniu browaru (np. w tzw. fermentacji spontanicznej), co pozwala uzyskać unikalny, choć nie zawsze powtarzalny efekt.

Przyprawy i zioła

Trawa cytrynowa, imbir, miód lipowy, papryczka chilli, jałowiec, gałązki jałowca, kwiat czarnego bzu. Przyprawy są stosowane w zależności od fantazji piwowara. W naszych piwach stosowaliśmy już m.in.: goździki, cynamon, kolendrę, skórkę pomarańczy i imbir (Książęce Aromatyczne) czy miód lipowy (Książęce Chlebowo-Miodowe).

Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska