Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
Kompania Piwowarska

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!

Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Świat Piwa

Wejdź do niezwykłego świata piwa!
Poznaj etapy warzenia piwa oraz surowce, z których powstaje oraz sprawdź, czy potrafisz obalić wszystkie piwne mity.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Wejdź na beerlovers.pl!

PRZEJDŹ NA BEERLOVERS.PL

Jak warzymy piwo?

Kadź zacierna

Słód jęczmienny + woda
CZAS
3 godziny

Słód śrutowany jest na śrutownicach i przekazywany do kadzi zaciernej. W tym procesie związki nierozpuszczalne, pochodzące ze słodu, przekształcają się w związki rozpuszczalne i przenikają do wody, stanowiąc ekstrakt.

Słód jest produktem przerobu jęczmienia browarnego w procesie słodowania. W naszych browarach do produkcji piw używamy słodów jęczmiennych: pilzneńskich, monachijskich, karmelowych i palonych oraz słodu pszenicznego. Woda spełnia wszystkie wymagania dla wody pitnej oraz te o wiele bardziej rygorystyczne, zgodnie ze standardami browaru. Do produkcji 1 hektolitra piwa zużywa się ok. 3 hektolitrów wody.

Kadź filtracyjna

brzeczka
CZAS
3 godziny

Zacier przekazywany jest do kadzi filtracyjnej, gdzie poddawany jest filtracji. Kadź filtracyjną należy napełniać w taki sposób, aby utworzyła się naturalna warstwa filtracyjna na spodzie kadzi.

Kocioł warzelny

Chmiel + brzeczka chmielowa
CZAS
1 godzina

Gotowanie brzeczki z chmielem odbywa się w kotle warzelnym. Do dozownika dodaje się wymaganą dawkę chmielu. Następnie brzeczka uzyskuje oczekiwany poziom goryczy, stężenie, klarowność oraz barwę. Brzeczkę przepompowuje się do kadzi osadowej, a następnie schładza do optymalnej temperatury dla rozwoju drożdży.

Głównym zadaniem warzelni jest otrzymanie brzeczki słodowej, czyli wodnego roztworu zawierającego cukry fermentujące, które później wykorzystywane są przez drożdże na etapie fermentacji brzeczki. Do procesu warzenia niezbędny jest słód, woda i chmiel. Chmiel nadaje piwu szlachetną i przyjemną gorycz, specyficzny aromat oraz odpowiada za trwałość piany. Do produkcji piwa używa się odmiany goryczkowej i aromatycznej. Każda szyszka chmielu zawiera nawet 300 różnych olejków aromatycznych.

Fermentacja

Tank fermentacyjny
CZAS
2 tygodnie

Celem fermentacji brzeczki jest zamiana cukrów fermentacyjnych pod wpływem drożdży piwowarskich na alkohol etylowy, dwutlenek węgla i pozostałe produkty tworzące bukiet smakowo-zapachowy. Średni czas fermentacji wynosi 10-12 dni. Głównym kryterium decydującym o zakończeniu fermentacji jest uzyskanie w piwie wymaganego poziomu zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego.

Leżakowanie

Tank leżakowy
CZAS
1 tydzień

Podczas leżakowania zachodzi ważny proces klarowania się piwa na skutek wytrącania się związków garbnikowo-białkowych. Piwo leżakuje w temperaturze od 1,5°C do 0°C. Średni czas leżakowania to ok. 7 dni.

Filtracja

CZAS
8 godzin

Celem filtracji piwa jest nadanie mu odpowiedniej klarowności i połysku oraz zapobieganie powstawaniu zmętnień w opakowaniu, które trafia do konsumenta.

Rozlew / Pakowanie

CZAS
8 godzin

Nalanie piwa do butelki oraz jej zakapslowanie odbywa się w urządzeniu zwanym monoblokiem. Wydajność tej linii to 60 tys. butelek 0,5L na godzinę. Linia puszkowa posiada dwa monobloki, których wydajność to 50 tys. puszek na godzinę każdy.

Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska Kompania Piwowarska