22.07.2019

Sprawdź Promile i baw się odpowiedzialnie na Audioriver!

Przed miłośnikami elektryzujących brzmień, dwie muzycznie długie i gorące noce podczas Festiwalu Audioriver. Od 26 do 28 lipca br. po raz 14. nadwiślańska płocka plaża będzie tętnić życiem i rozbrzmiewać muzyką, a 6 scen wypełni łącznie ponad setka artystów. Obok nich będzie sporo innych atrakcji – znajdą się tam m.in. dwie strefy Kompanii Piwowarskiej: Sprawdź Promile i EKO.

Ponad setka wykonawców z Polski i zagranicy, tysiące fanów muzyki elektronicznej i dużo dobrej atmosfery, to wizytówka największego polskiego święta muzyki elektronicznej festiwalu Audioriver. Ostatnia edycja wydarzenia zgromadziła rekordową liczbę uczestników. Dlatego poza ludźmi, muzyką i towarzyszącym poszukiwaniom oraz doznaniom, ten festiwal to też edukacja – jak dbać o bezpieczeństwo i ekologię, dzięki towarzyszącym innym aktywnościom organizowanym przez partnerów wydarzenia.

Kompania Piwowarska po raz 3. zaangażowała się w to muzyczne przedsięwzięcie organizując tym razem dwie strefy. Dla stałych bywalców festiwalu będzie dobrze już znana strefa Sprawdź Promile. Oprócz niej w tej edycji będzie też nowość – strefa EKO.

– Muzyka, alkohol, do tego plaża i taniec, to połączenie, które daje poczucie wolności i braku ograniczeń. Jako firma warząca ulubiony napój Polaków, jakim jest piwo, zdajemy sobie sprawę, że tylko świadoma i odpowiedzialna konsumpcja zapewnia dobrą zabawę. Jesteśmy ze swoimi strefami w takim miejscu jak festiwal Audioriver po to, żeby edukować dziesiątki tysięcy fanów muzyki i dobrej atmosfery w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, ale też dbania o naszą planetę. – mówi Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. programów zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej.

Tak jak w latach poprzednich, uczestnicy Audioriver, odwiedzający strefę Sprawdź Promile, będą mogli sprawdzić poziom alkoholu profesjonalnym alkomatem, pokonać tor przeszkód lub labirynt z użyciem alkogogli. W tej edycji festiwalu nowością będzie strefa EKO, dzięki której można namacalnie przyczynić się do dbania o ekosystem. Czynny udział w aktywnościach Kompania Piwowarska będzie nagradzać.

Strefa EKO została specjalnie zaprojektowana na potrzeby festiwalu Audioriver. Kompania Piwowarska będzie zachęcać na nim do dbania o porządek i czystość, nagradzając najbardziej aktywnych. Wystarczy zebrać jak najwięcej puszek i przynieść je do strefy EKO. Dwie osoby, które przyniosą największą ilość aluminium podczas dwóch dni festiwalowych otrzymają hulajnogi elektryczne – jeden zwycięzca zostanie wyłoniony pierwszego dnia koncertu, a drugi w następnym dniu. Kolejne 30 osób (po 15 na dany dzień festiwalu) zostanie obdarowane power bankami. Dodatkowo, każdy kto przyniesie jakiekolwiek opróżnione puszki czy też inne odpady – plastik, odpady mieszane, otrzyma w podziękowaniu jabłko. Strefę EKO będzie można znaleźć przy wejściu głównym na festiwal, a Sprawdź Promile przy wejściu na pole namiotowe.

– W tym roku po raz pierwszy uruchamiamy strefę EKO. Chcemy w ten sposób pokazać, że można bawić się, ale i myśleć o innych – w tym przypadku o naszej planecie. Poprzednia edycja festiwalu przyciągnęła na strefę Sprawdź Promile rzeszę osób, świadczy to tylko o ogromnej potrzebie i coraz większej świadomości Polaków w zakresie odpowiedzialnego spożywania alkoholu. Dlatego liczymy, że strefa EKO też przyjmie się wśród festiwalowiczów – dodaje Małgorzata Walędzińska-Półtorak.

Audioriver Festiwal to sześć scen, na których odbywają się koncerty polskich i zagranicznych artystów. Festiwal odbywa się już od czternastu lat na plaży miejskiej w Płocku, które w czasie trwania imprezy całe tętni muzyką. Poprzednia edycja przyciągnęła na Audioriver blisko 30 tysięcy osób.