22.10.2018

Raport CSR Kompanii Piwowarskiej z główną nagrodą jury dziennikarskiego tegorocznej edycji konkursu „Raporty Społeczne”

Najnowszy raport CSR Kompanii Piwowarskiej zdobył główną nagrodę jury dziennikarskiego
w 12. edycji prestiżowego konkursu „Raporty Społeczne” organizowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i firmę Deloitte. Dziennikarze nagrodzili Kompanię Piwowarską za konsekwentne i kompleksowe podejście do raportowania postępów firmy w zakresie realizowania strategii zrównoważonego rozwoju, uwzględniające wpływ jej działalności na polską gospodarkę.

Podczas gali, która odbyła się 19 października br. w Warszawie, ogłoszono wyniki tegorocznej edycji konkursu „Raporty Społeczne” i wręczono nagrody jego laureatom. Główna nagroda jury dziennikarskiego trafiła do Kompanii Piwowarskiej, która już po raz siódmy znalazła się w gronie firm, które zostały docenione przez kapitułę konkursu za sposób raportowania swoich działań CSR. Zdobyte wyróżnienie jest tym cenniejsze, że sprawozdanie KP jest jedynym przygotowanym przez firmę z branży FMCG (produktów szybkorotujących), które otrzymało w tym roku nagrodę.

- Gdybym miał wymienić wszystkich autorów tego sukcesu, musiałbym wymienić imiona ponad 2700 pracowników Kompanii Piwowarskiej, którzy w codziennej pracy potrafią łączyć realizację biznesowych celów firmy z realizacją strategii zrównoważonego rozwoju – mówi Grzegorz Adamski, kierownik ds. public affairs
i zrównoważonego rozwoju, który w imieniu KP odbierał nagrodę. – Wyniki, które prezentujemy w raporcie, to suma konsekwentnie stawianych kroków, które razem czynią znaczącą zmianę. Cieszy nas, że ta konsekwencja została doceniona przez jury, podobnie jak przedstawienie wkładu Kompanii Piwowarskiej
w polską gospodarkę –
dodaje.

Najnowszy, dziesiąty z kolei raport CSR Kompanii Piwowarskiej oprócz informacji dotyczących postępów
w pięciu najważniejszych dla firmy obszarach tj. rozwój biznesu i społeczności, odpowiedzialne spożycie, oszczędzanie wody, czyste środowisko oraz wydajne i przyjazne uprawy, zawiera dodatkowe dane. Prezentują one wpływ działalności firmy na gospodarkę kraju w kluczowych obszarach, takich jak np. rynek pracy czy dochody do budżetu państwa.

Z szacunków firmy Deloitte wynika, że działalność Kompanii Piwowarskiej daje utrzymanie prawie 45 tys. osób, z czego niewiele ponad 2700 etatów przypada na pracowników KP, zaś pozostałe 42 tys. stanowią miejsca pracy w sektorach gospodarki powiązanych z piwowarstwem. Najwięcej z nich tworzonych jest
w handlu (16,4 tys.) oraz branży HoReCa (7,5 tys.). W ubiegłym roku firma kupiła od rodzimych dostawców aż 88 proc. wszystkich surowców, materiałów i usług, wydając na nie 1,5 mld zł. Te pieniądze zasiliły między innymi budżety małych i średnich przedsiębiorstw. Działalność biznesowa Kompanii Piwowarskiej przynosi dochody nie tylko jej partnerom, ale także sektorowi finansów publicznych. Jak wynika z obliczeń Deloitte, w 2017 r. budżet państwa uzyskał dzięki Kompanii Piwowarskiej i branżom powiązanym 3,6 mld złotych z tytułu podatków i opłat. Na wspomnianą kwotę złożyły się wpływy z akcyzy i podatku VAT od produkcji i sprzedaży piwa (2,81 mld zł) oraz podatki związane z wynagrodzeniami, od osób prawnych, środowiskowe i inne (760 mln zł).

O konkursie „Raporty Społeczne”

Plebiscyt, którego głównym organizatorem jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu, już od 2007 roku nagradza najlepiej sporządzone raporty z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. Tym samym  upowszechnia ideę odpowiedzialnego biznesu (CSR), zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska i zaangażowania społecznego, zwraca uwagę na znaczenie raportowania pozafinansowego, wskazuje dobre praktyki w tym zakresie, wreszcie przyczynia się do transparentności działań organizacji i podejmowania dialogu
z interesariuszami.

Do 12. edycji konkursu „Raporty Społeczne” zgłoszono 49 sprawozdań, w tym 12 raportów zintegrowanych
i 4 oświadczenie niefinansowe. Aż 22 organizacje uczestniczyły w konkursie po raz pierwszy. Nagrody przyznano w 8 kategoriach. Jury eksperckie wyłoniło laureatów nagrody za raport zintegrowany, raport społeczny, raport organizacji pozabiznesowej oraz przyznało wyróżnienia. Ponadto zwycięzców wskazało także jury dziennikarskie, Minister Inwestycji i Rozwoju, Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie oraz internauci.