Portal edukacyjny abcalkoholu.pl z pierwszym internetowym kompendium wiedzy o piwie bezalkoholowym Portal edukacyjny abcalkoholu.pl z pierwszym internetowym kompendium wiedzy o piwie bezalkoholowym

Dostarczać konsumentom wiedzę z wiarygodnych źródeł, propagować pozytywne wzorce i pomagać w podejmowaniu odpowiedzialnych decyzji w zakresie spożywania alkoholu – takie cele przyświecają twórcom serwisu abcalkoholu.pl. Portal został właśnie wzbogacony o pierwsze tego typu w Polsce kompendium wiedzy o piwie bezalkoholowym.

Autorzy strony abcalkoholu.pl od 2008 roku tworzą kompleksowy serwis poświęcony szerzeniu wiedzy na temat alkoholu i jego wpływu na ludzki organizm. Nowo powstała sekcja „Piwo bezalkoholowe” odpowiada na potrzeby konsumentów, w związku z coraz większą popularnością piw „bez procentów”. Jak pokazują badania, rynek ten cechuje się dużym potencjałem wzrostu. To wynik obecnych trendów – konsumenci coraz bardziej dbają o formę, zdrowie i dobre samopoczucie, rezygnując z alkoholu a jednocześnie chcąc cieszyć się smakiem piwa.

Czytelnicy portalu dowiedzą się m.in.: czym piwa bezalkoholowe różnią się od alkoholowych, jak warzy się piwa bezalkoholowe, czy piwo bezalkoholowe faktycznie nie zawiera alkoholu? Dział poświęcony piwom bezalkoholowym będzie rozwijany o kolejne zagadnienia, w miarę jak konsumenci będą poszukiwać wiedzy na temat tego wciąż stosunkowo nowego na polskim rynku rodzaju piwa.

Jesteśmy producentem alkoholu i dlatego ciąży na nas szczególna odpowiedzialność – nie tylko za jakość naszych produktów ale także za to, w jaki sposób i przez kogo są one spożywane. Dlatego od lat konsekwentnie stawiamy na edukację na temat odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu – komentuje Grzegorz Adamski, kierownik ds. public affairs i zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej. – Za pośrednictwem abcalkoholu.pl dostarczamy konsumentom w przystępnej formie wiarygodne informacje na temat alkoholu a także – od niedawna – na temat piw bez alkoholu, które nie tylko dobrze smakują, ale również stanowią świetną alternatywę w sytuacjach, w których absolutnie nie wolno spożywać alkoholu, jak np. kierowanie pojazdami.

Autorami materiałów eksperckich na stronie abcalkoholu.pl są między innymi: psycholog Dorota Krzywicka, lekarz internista i toksykolog – Eryk Matuszkiewicz oraz profilaktyk uzależnień – Sławomir Grzegorek. Czytelnicy mogą skorzystać z konkretnych wskazówek i porad w zakresie postępowania z alkoholem w określonych sytuacjach.

Ponadto w zakładce „Co zawiera piwo?” można znaleźć tabele wartości odżywczych wszystkich piw Kompanii Piwowarskiej a za pośrednictwem wirtualnego kalkulatora „Sprawdź promile” – oszacować poziom promili w organizmie po spożyciu alkoholu. Kalkulator stanowi uzupełnienie dla dostępnej od lat aplikacji mobilnej „Sprawdź Promile”.

Portal abcalkoholu.pl to wyjątkowe miejsce w przestrzeni internetowej i kompleksowe źródło wiedzy związane z odpowiedzialnym spożywaniem alkoholu. To przykład samoregulacji odpowiedzialnego producenta piwa jakim jest Kompania Piwowarska. Firma od lat prowadzi działania przeciwdziałające spożywaniu alkoholu przez nieletnich, kierowców i kobiety w ciąży, a także promujące umiarkowaną konsumpcję. Działania te stanowią jeden z filarów strategii zrównoważonego rozwoju firmy. Do witryny abcalkoholu.pl odsyła strona www.kp.pl oraz każde opakowanie piwa Kompanii Piwowarskiej, na którym firma umieszcza jedno z dobrowolnych oznaczeń przestrzegających przed spożywaniem alkoholu przez kierowców, ciężarne i nieletnich i adres www.abcalkoholu.pl. Strona ma swoje przedłużenie na Facebooku. Obecnie profil ABC Alkoholu w tym serwisie społecznościowym obserwuje ponad 21 tysięcy osób.

Nową wersję strony przygotowała agencja V&P.

O ekspertach abcalkoholu.pl:

• Dorota Krzywicka – psycholog
    Absolwentka psychologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 40 lat udziela pomocy psychologicznej dorosłym i młodzieży. Jest doradcą rodzinnym, edukatorem, wykładowcą i autorką poradników.  Pomaga ludziom nie tylko znaleźć lekarstwo na codzienne problemy, ale też podpowiada jak ich uniknąć.

• Eryk Matuszkiewicz – internista, toksykolog
    Specjalista toksykologii klinicznej oraz chorób wewnętrznych. Pracował w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Obecnie pracuje w Oddziale Toksykologii im. Dr W. Błeńskiej. Jest także nauczycielem akademickim prowadzącym zajęcia z toksykologii klinicznej dla wydziału lekarskiego i ratownictwa medycznego.

• Sławomir Grzegorek – profilaktyk uzależnień
    W zakresie terapii uzależnień działa od 1993 r. – m.in. jako konsultant Telefonu Zaufania, specjalista ds. promocji zdrowia w Miejskim Centrum Zdrowia Terapii i Profilaktyki Zdrowotnej w Łodzi, a także autor i realizator programów profilaktyki uzależnień, takich jak Noe czy Debata. Doświadczenie zdobywał, pracując m.in. w MOPiTU w Łodzi, Konstantynowskim Centrum Pomocy Rodzinie czy Stowarzyszeniu Agape.

Opublikowano: 28.05.2020