19.12.2019

Pomaganie uskrzydla – czwarta Szlachetna Paczka już za nami!

Kolejny Weekend Cudów za nami! 55 liderów Kompanii Piwowarskiej w całej Polsce wraz ze swoimi zespołami wolontariuszy, których łącznie było ponad 1800, przygotowało 914 paczek, które w magiczny weekend 6-8 grudnia br. trafiły do najbardziej potrzebujących rodzin i osób samotnych na terenie kraju. Cała logistyka zajęła 2600 godzin – czyli ponad 100 dni, a wartość przekazanych środków na paczki i organizację akcji w KP wyniosła 235 tysięcy zł.

W akcji Szlachetna Paczka nie chodzi tylko o paczki! Celem inicjatywy jest przede wszystkim dawanie impulsu do pozytywnej zmiany w życiu potrzebujących i podopiecznych Szlachetnej Paczki

Kompania Piwowarska działa już od czterech lat i każdego roku angażuje się w ten program bardzo duża liczba pracowników KP. Wolontariusze pomagają mądrze – w tej edycji udało się przekazać m.in. kilkanaście laptopów, które mogą pomóc osobom zagrożonym wykluczeniem cyfrowym. Zespół z Tychów zakupił narzędzia, które pomogą obdarowanej osobie wrócić do zawodu i zarabiać na swoje utrzymanie. W Gostyniu jeden z podopiecznych Programu z zeszłego roku, w tym postanowił włączyć się w szeregi wolontariuszy by wspólnie z nimi pomagać innym potrzebującym, m.in. podłączając sprzęt w domach obdarowanych.

Popłynęły mi łzy, gdy usłyszałam ostatnio, że pani Aneta – starsza, osamotniona kobieta, której pomagaliśmy w zeszłym roku, stanęła na nogi. Nie korzysta już z zasiłków, znalazła pracę i dzięki zapasom środków chemicznych i produktów żywnościowych z długą datą przydatności, którymi ją obdarowaliśmy, mogła odłożyć pieniądze i skoncentrować się na powrocie do aktywności zawodowej – wspomina Olga Krzysztofik, liderka z Kompanii Piwowarskiej w Toruniu.

Uczucia, które w nas się rodzą w związku z programem, są naprawdę trudne do ubrania w słowa. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tak wspaniałej inicjatywy, która niesie realną pomoc tysiącom rodzin przez cały rok. Szlachetna Paczka dociera do najbardziej potrzebujących, poznaje ich historie i wraca ze wsparciem, aby dać im impuls do działania, i jak się przekonaliśmy ma to sens. Bo o to właśnie chodzi w ludzkiej solidarności – dodała Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. programów zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej.

Kompania Piwowarska wspiera Szlachetną Paczkę od 2016 roku. W tym roku ponad 1800 wolontariuszy przy wsparciu 55 liderów przekazało 235 tysięcy zł na ten szczytny cel. W ciągu 2600 godzin zapakowali 914 prezentów. Łącznie podczas czterech edycji Szlachetnej Paczki, wolontariuszom z KP, udało się przygotować prawie 4 tysiące paczek o łącznej wartości ponad 900 tys. zł dla ok. 230 rodzin, w których są zarówno osoby ubogie, niepełnosprawne, starsze i samotne.

Kompania Piwowarska od lat wspiera różnego rodzaju inicjatywy społeczne i organizacje jak np. Stowarzyszenie WIOSNA. Dzięki wolontariuszom i dla wolontariuszy troszczących się o społeczności lokalne w ramach firmy powstał program wolontariatu pracowniczego „Kompania Wolontariuszy”. Pracownicy KP z energią i otwartością, a przede wszystkim z potrzeby serca, angażują się w działalność społeczną. W ramach realizowanego w firmie programu „Postaw na Ruch” kilometry pokonywane w trakcie uprawiania sportu zamieniane są na finansową pomoc dla organizacji wspierających osoby w potrzebie. W KP organizowane jest także od 2010 roku Tyskie Cup – turniej piłkarski dla pracowników, w której aktywność połączona jest z ideą wolontariatu. Trzy zwycięskie drużyny mogą wskazać dowolne organizacje, którym przekazywane są darowizny. Kompania Piwowarska działa także na rzecz społeczności, w których wytwarza i sprzedaje swoje piwo – marka Lech od kilku lat realizuje program LECHSTARTER, dzięki któremu społeczności lokalne otrzymują środki finansowe na zwycięskie projekty.

Szlachetna Paczka to ogólnopolski projekt społeczny, który powstał w 2001 i jest organizowany przez Stowarzyszenie WIOSNA. Jego głównym celem jest materialna i mentalna pomoc rodzinom i osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Szlachetna Paczka jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych projektów społecznych w Polsce. Wbrew pozorom, nie zajmuje się robieniem paczek. Jest oparta na pracy z Darczyńcami i Wolontariuszami i to oni pomagają rodzinom w potrzebie. Wolontariusze szukają Rodzin i pracują z nimi. Darczyńcy przygotowują dedykowaną pomoc, dzięki którym konkretny człowiek pomaga konkretnemu człowiekowi.