Kompania Piwowarska

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!

Ten serwis, jak alkohol, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
    Pierwsza Kozlovna w Inowrocławiu! CZESI NAS DOBRE PIWO! Pierwsza Kozlovna w Inowrocławiu! CZESI NAS DOBRE PIWO!

    Pierwsza Kozlovna w Inowrocławiu! CZESI NAS DOBRE PIWO!

    Kde se Kozla pije, tam se dobře žije – to jedno z ulubionych haseł Czechów! O słuszności tego powiedzenia przekonają się również mieszkańcy Inowrocławia. Właśnie tam, 11 maja br. otwarta zostanie, pierwsza w mieście i druga w Polsce, Kozlovna. Tego dnia warto odwiedzić Plac Klasztorny 1B, gdzie od godziny 18:00 przeniesiemy się w świat czeskiej kultury piwnej, w lokalu Kozlovna Na Soli.

    Czym właściwie są Kozlovne? To unikalne lokale marki Kozel, które są częścią bogatej, czeskiej tradycji piwnej. Charakteryzuje je wyjątkowy i spójny wystrój, za projekty których na całym świecie odpowiada jeden architekt. To w nich entuzjaści piwa mogą rozkoszować się trunkiem o prawdziwie czeskim smaku oraz poznać typowo czeskie piwne rytuały. Od teraz, ten ważny fragment kultury naszych sąsiadów, dostępny będzie również dla mieszkańców Inowrocławia oraz fanów piwa z całej Polski.

    Oficjalne otwarcie uświetnią najwięksi specjaliści w dziedzinie browarnictwa, którzy opowiedzą o tajnikach piwowarstwa oraz koncepcie lokalu Kozlovna. W świat marki Kozel, pełen mitów i anegdot, przeniosą uczestników: tapster Sławomir Fridel, który wie wszystko na temat serwowania czeskiego piwa, piwoznawca Maciej Chołdrych oraz Mistrz Piwowarstwa prosto z Czech, Kamil Ruzek. Wydarzenie poprowadzi Jan Kliment, tancerz czeskiego pochodzenia, który jak nikt inny, zna czeską kulturę piwną. Na gości czekać będą również liczne konkursy, sprawdzające znajomość czeskich powiedzeń oraz umiejętności serwingu. Tego dnia odbędzie się również uroczyste ochrzczenie kranu, czyli tradycyjny czeski zwyczaj przecięcia wstęgi i polania go piwem Kozel.

    Co najważniejsze, w lokalu można będzie skosztować kilku wariantów Kozla i poznać nietypowe metody serwingu. Do wyboru będą: Kozel Ležák – jasne piwo typu lager i Kozel Černý – ciemne piwo warzone przy użyciu specjalnej mieszanki ciemnych słodów. Odwiedzający spróbują również typowych dla czeskich zwyczajów wariantów: Kozel Černý Mlíko, najdelikatniejszej odmiany piwa Kozel, o bardzo niskim poziomie nagazowania, z niebywale „dorodną” pianą, zajmującą aż 3/4 kuflaoraz Řezané, zwane piwem „rżniętym”, będące połączeniem piwa jasnego i ciemnego z wyraźnie widoczną linią podziału. Tylko w lokalu Kozlovna Na Soli będzie można poznać niespotykane połączenie Kozla Černego z cynamonem.

    Serwując czeskie piwo nie sposób pominąć znakomitych propozycji kulinarnych z czeskimi akcentami. W lokalu Kozlovna na Soli pojawią się, dobrze znane południowym sąsiadom dania, takie jak: Smažený sýr, Gulášová polévka - czeski gulasz wołowy na piwie, podawany w chlebie lub z knedlíkami, czy  Solidní guláš, czyli wołowy gulasz z dodatkiem piwa Kozel z knedlíkami z mąki pszennej, mleka, drożdży i kawałków bułki.

    Zapraszamy na wyjątkowy wieczór w czeskim stylu. Czesi nas dobre piwo!

    Opublikowano: 07.05.2019

    Kontakt z biurem prasowym Kompanii Piwowarskiej

    Jakub Mazur
    Kierownik ds. relacji zewnętrznych

    t. +48 601 599 345
    e. biuro.prasowe@asahibeer.pl

    Jeśli chcesz podzielić się opinią o naszych piwach lub złożyć reklamację, skorzystaj z danych kontaktowych dostępnych na stronie kontakt.