10.04.2019

Kompania Piwowarska z nagrodą Sustainability Leader w konkursie European Leadership Awards 2019

Kompania Piwowarska została zwycięzcą kategorii Sustainability Leader w czwartej edycji konkursu European Leadership Awards. Firmę uhonorowano za troskę o zrównoważony rozwój i całokształt działań realizowanych na tym polu.

Nagrody wręczono podczas uroczystej gali, która odbyła się 4 kwietnia w warszawskim hotelu Sheraton i wieńczyła VII kongres European Executive Forum. Kompania Piwowarska zdobyła uznanie kapituły konkursowej znakomitymi wynikami w zakresie zwiększania udziału opakowań zwrotnych i poziomu recyklingu przy jednoczesnej redukcji zużycia wody i emisji zanieczyszczeń. W uzasadnieniu podkreślono, że harmonijnie łączy osiąganie korzyści biznesowych ze wspieraniem rozwoju społecznego i troską o środowisko naturalne. W kategorii Sustainability Leader KP pokonała m.in. tak uznane firmy, jak Coca-Cola HBC Polska, Ikea i Unilever SA.

- Bardzo się cieszę, że doceniono naszą strategię zrównoważonego rozwoju i konsekwentną jej realizację. Społeczna odpowiedzialność biznesu to przecież nie jednorazowy akt, lecz nieustanny, długotrwały proces i systematyczna praca. Podążamy tą drogą już wiele lat i osiągnęliśmy już bardzo wiele. Jednak nadal stoją przed nami liczne wyzwania, który musimy sprostać – dla dobra środowiska naturalnego i lokalnych społeczności – komentuje Igor Tikhonov, prezes Kompanii Piwowarskiej, który podczas gali odebrał statuetkę z rąk Romana Szweda, Prezesa Zarządu Atende SA.

Nagrody European Leadership Awards przyznawane są z inicjatywy Executive Club. W tegorocznej edycji statuteki wręczane były w ośmiu kategoriach: Technology Leader, Innovation Leader, Sustainability Leader, Global Success Leader, Leader in Finance, Visionary Enterpreneur, CEO of the Year, Personality of the Decade. Kapituła konkursu, złożona z przedstawicieli świata nauki i biznesu, wyróżnia w ten sposób najlepsze przedsiębiorstwa, wybitnych menedżerów i liderów biznesu, którzy wdrażają nowe technologie i innowacje, odznaczają się zaangażowaniem w rozwój gospodarczy kraju oraz szczególną dbałością o najwyższe standardy przywództwa. W tym roku statuetki wręczono po raz czwarty.