18.04.2019

Kompania Piwowarska z kolejnym Srebrnym Listkiem CSR

Nie trzeci, nie piąty, ale już ósmy raz z rzędu Kompania Piwowarska znalazła się wśród firm odpowiedzialnych społecznie, którym tygodnik POLITYKA przyznał swoje wyróżnienia. W tej edycji KP została uhonorowana Srebrnym Listkiem CSR.

W 2012 r. POLITYKA po raz pierwszy nagrodziła Listkami CSR polskie firmy, które prowadzą działalność biznesową w duchu zrównoważonego rozwoju – od tego momentu Kompania Piwowarska corocznie jest w gronie laureatów tego wyróżnienia. Uwzględniając bieżącą edycję, KP ma na swoim koncie już pięć Złotych Listków i dwa Srebrne. W 2016 r. Kompania Piwowarska otrzymała Super Złoty Listek POLITYKI za zdobycie najwyższego wyróżnienia przez pięć kolejnych edycji konkursu.  W tym roku została uhonorowana Srebrnym Listkiem razem z 19 innymi firmami

- Cieszę się, że po raz kolejny Kompania Piwowarska doceniona została za to, że prowadzi biznes dzisiaj, pamiętając o przyszłych pokoleniach i tym co stanie się z Ziemią za kilka lub kilkadziesiąt lat. Wrażliwość na potrzeby innych, empatia czy rozumienie potrzeb środowiska naturalnego to cechy ludzkie – co oznacza, że zrównoważony rozwój ma miejsce wyłącznie, jeśli wszyscy pracownicy cechują się postawą bazującą  na wiedzy, wrażliwości i zaangażowaniu. To wyróżnienie dedykuję wszystkim pracownikom naszej firmy, którzy z pasją, innowacyjnymi pomysłami i wyczuciem lokalnych potrzeb wspierają rozwój firmy w sposób zrównoważony w praktyce. – mówi Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektor ds. korporacyjnych.

Srebrne Listki CSR trafiają do firm, które w swojej codziennej działalności operacyjnej deklarują uwzględnianie wszystkich kluczowych rozwiązań normy ISO 26000, często wykorzystują najlepsze lokalne i globalne praktyki zarządcze oraz działają zgodnie z międzynarodowymi standardami. Ponadto stosują system zarządzania etyką oraz najwyższe standardy zarządzania personelem, zaś o efektach swoich działań cyklicznie informują interesariuszy, m.in. poprzez raporty pozafinansowe lub zintegrowane.

Zestawienie firm odpowiedzialnych społecznie i nagrodzonych Listkami CSR opublikowano już po raz ósmy. Tworzy je tygodnik POLITYKA we współpracy z firmą doradczą Deloitte i Forum Odpowiedzialnego Biznesu. W tej edycji wzięło udział łącznie 111 firm, które wypełniły ankietę na temat działań w ramach zrównoważonego rozwoju i roli CSR, przygotowaną w oparciu o wytyczne normy ISO 26 000. W tym roku organizatorzy konkursu skupili się na kwestiach związanych z kolejną grupą  Celów Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych : Czysta i dostępna energia; Innowacyjność, przemysł, infrastruktura; Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja; Działanie w dziedzinie klimatu oraz Życie pod wodą).