Kompania Piwowarska „Super Etyczną Firmą 2022” Kompania Piwowarska „Super Etyczną Firmą 2022”

Kompania Piwowarska „Super Etyczną Firmą 2022”

Kompania Piwowarska została po raz drugi wyróżniona tytułem „Super Etyczna Firma” w konkursie organizowanym przez dziennik „Puls Biznesu”. Doceniono ją za całokształt działań zgodnych z zasadami etycznego biznesu i najlepszych rynkowych praktyk. Jako jedyna firma z branży spożywczej została uhonorowana tym tytułem też w 2020 r. Takie wyróżnienie trafia do przedsiębiorstw, które trzykrotnie z rzędu otrzymały tytuł „Etycznej Firmy”.

Organizator konkursu dostrzegł działania Kompanii Piwowarskiej, wyróżniające się na tle innych przedsiębiorstw w Polsce, na rzecz budowy i wzmacniania kultury organizacyjnej opartej na etyce i zasadach społecznej odpowiedzialności biznesu.

– Tytuł „Super Etyczna Firma” to wyraz uznania dla pracowników Kompanii Piwowarskiej. Swoim zachowaniem, uczciwością i zaangażowaniem w podejściu do klientów, konsumentów, dostawców, swoją troską o środowisko i innych ludzi, a w szczególności o społeczności lokalne, w których działamy, tworzą kulturę organizacyjną bazującą na etyce, tworząc więzi, które mają znaczenie powiedziała Beata Zduńczyk-Golędzinowska, Menadżerka Komunikacji Korporacyjnej w Kompanii Piwowarskiej, odbierając wyróżnienie.

W dziewiątej edycji konkursu, z 94 zgłoszonych firm, do drugiego etapu zakwalifikowało się 48. Tytuły przyznawano w dwóch kategoriach: „Etyczna Firma”, w której wyróżniono 14 firm i „Super Etyczna Firma”, w której tytuł otrzymało 11 przedsiębiorstw. Dodatkowo 5 firm z największą liczbą punktów otrzymało tytuł „Lidera Etyki”. W gronie znalazły się firmy reprezentujące praktycznie cały przekrój branżowy. Nagrodzone firmy cechuje kodeks etyczny, który jest wyznacznikiem postępowania organizacji.

Kompania Piwowarska podejmując decyzje biznesowe kieruje się systemem wartości opisanym w Kodeksie Etyki. Producent piwa aktywnie przeciwdziała nieodpowiedzialnej konsumpcji alkoholu poprzez działania samoregulacyjne, pozaustawowe obostrzenia dotyczące reklamy piwa, znakowanie opakowań ostrzeżeniami przed spożywaniem alkoholu przez kierowców, kobiety w ciąży i osoby nieletnie. Z Kodeksem Etyki, który nakreśla zasady współpracy wewnątrz organizacji, ma obowiązek zapoznać się każdy pracownik. Inne dokumenty nakreślające ramy postępowania etycznego w firmie to m.in.: polityka antykorupcyjna, polityka przeciwdziałania przemocy, mobbingowi, dyskryminacji i molestowaniu w miejscu pracy, polityka informacji poufnych i czystego biurka, czy polityka zgłaszania naruszeń.

Tytuły przyznawane są przez dziennik „Puls Biznesu” od 2014 r. za najlepsze wzorce etyczne postępowania w biznesie. Podstawowymi kryteriami konkursu są: etyka i uczciwość, czyli postępowanie zgodnie z prawem i normami etycznymi.

Więcej o wydarzeniu na stronie: Etyczna Firma (pb.pl)

Opublikowano: 22.03.2023