Kompania Piwowarska członkiem nowej koalicji "Włącz Czystą Energię dla Polski” Kompania Piwowarska członkiem nowej koalicji "Włącz Czystą Energię dla Polski”

Kompania Piwowarska członkiem nowej koalicji "Włącz Czystą Energię dla Polski”

Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej powołali do życia koalicję "Włącz Czystą Energię dla Polski, której członkiem została Kompania Piwowarska. Zadaniem koalicji ma być przede wszystkim zapewnienie wymiany doświadczeń, stworzenie przestrzeni do dyskusji oraz nawiązywanie współpracy, która ma przynosić wymierne gospodarcze efekty. Pracodawcy RP jako lider koalicji zapraszają do zainteresowania się inicjatywą wszystkie firmy, instytucje i organizacje. Wymogiem formalnym jest zgłoszenie chęci uczestnictwa w projekcie oraz zaakceptowanie Deklaracji Czystej Energii dla Polski.
    Powstanie koalicji jest odpowiedzią na unijny plan osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r – drogą osiągnięcia założeń Europejskiego Zielonego Ładu jest gospodarka obiegu zamkniętego – odpowiednie wykorzystanie surowców, właściwe zagospodarowanie odpadów czy też eko-projektowanie produktów i oczywiście poprawa efektywności energetycznej.
    Do inicjatywy przystąpiły również: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie, Fortum, Cola-Cola HBC Polska, Eneris Surowce, Instytut Jagielloński, Karmar, Polmass oraz Strabag.

Opublikowano: 29.06.2020