02.06.2009

10 lat KaPnęło czyli 10-lecie powstania Kompanii Piwowarskiej

Podwojone udziały rynkowe, czterokrotnie zwiększona sprzedaż, niemal pięciokrotnie większy zysk i 2 miliardy zainwestowane w rozwój browarów to wynik dziesięciu już lat istnienia Kompanii Piwowarskiej – numeru jeden na polskim rynku piwa. Firma powstała w 1999 roku z połączenia dwóch browarów - w Tychach i Poznaniu, dziś składa się z czterech nowoczesnych zakładów produkcyjnych.

„Do 1999 r. browary w Poznaniu i w Tychach były zupełnie niezależnymi od siebie, silnymi graczami na polskim rynku piwa. Suma udziałów rynkowych wynosiła ok. 19,7 proc. Był to dobry wynik, gdyż rynek piwa był w tamtym czasie bardziej rozdrobniony. Portfele marek obu browarów również były od siebie niezależne. Po połączeniu zaczęliśmy budować wspólny portfel. Tyskie, które już wtedy było bardzo silną marką, zostało wytypowane na naszego lidera. Jak się później okazało – słusznie.” – wspomina Prezes Kompanii Piwowarskiej Paweł Sudoł

Dziś Kompania Piwowarska jest największą i najbardziej zyskowną firmą na polskim rynku piwa. W roku finansowym F09 (12 miesięcy zakończonych w dniu 31 marca br.) krajowa sprzedaż KP przekroczyła poziom 15 mln hektolitrów. Udział rynkowy firmy wynosi obecnie 42,9%, a możliwości produkcyjne sięgają niemal 19 mln hl piwa w ciągu roku. W portfelu marek Kompanii Piwowarskiej znajdują się największe polskie marki piwa takie jak Tyskie (17%), Żubr (13%) czy LECH (8%). Podłoża sukcesu firmy należy upatrywać w sile jej marek, pasji pracujących w KP ludzi oraz profesjonalizmie płynącym z międzynarodowego doświadczenia…

Lokomotywa wzrostu
    Alan Clark Dyrektor Generalny SABMiller Europa (właściciela Kompanii Piwowarskiej) tak komentuje 10lecie firmy:
    „Kompania Piwowarska od samego początku wykazywała odznaki sukcesu, co samo w sobie było przełomowe. To co ją wyróżnia przede wszystkim to profesjonalizm pracowników. Widać jasne cele, ambicje, a ludzie są żądni sukcesu. Kiedy się wchodzi do firmy, ma się wrażenie bardzo dużego profesjonalizmu. Kolejny ważny wyróżnik to potęga głównych marek firmy. Marki takie jak Tyskie, LECH czy Żubr cechuje siła i elastyczność. Widać je szczególnie dobrze na rynku. Wiele marek cieszy się popularnością, ale marki KP osiągnęły niezwykle silną pozycję na rynku – to bardzo istotny wyróżnik. Rola Kompanii Piwowarskiej dla SABMiller jest znacząca; ujmując ją hasłowo można powiedzieć, że KP jest lokomotywą wzrostu europejskiej części firmy. Można pójść krok dalej i stwierdzić, że KP jest motorem wzrostu dla całego SABMiller.”

Magia liczb
    W ciągu zaledwie 10 lat Kompanii Piwowarskiej udało się uzyskać pozycję lidera na polskim rynku piwa (rok 2005), podwoić udziały rynkowe (z 19,7% do 42,9%), niemal czterokrotnie zwiększyć sprzedaż (z 4mln hl do 15,1 mln hl) i moce produkcyjne (z 5 mln hl do 19 mln hl). Firma osiągnęła także niemal pięciokrotnie większy zysk (z 170 mln zł do 757 mln zł) i czterokrotnie większe przychody ze sprzedaży (z 1294 mln zł na 4754 mln zł). Dziś KP zatrudnia 700 pracowników więcej niż 10 lat temu i zarządza portfelem aż 10 silnych marek. A swoje piwo warzy w 4 najnowocześniejszych polskich browarach w Tychach, Poznaniu, Białymstoku i Kielcach, których łączne moce produkcyjne sięgają 19 mln hl piwa rocznie. Aby uzyskać takie zdolności produkcji KP w ciągu tych 10 lat wydała łącznie na rozwój swoich czterech browarów kwotę 2 000 000 000 zł.
    Dzięki tak znacznym inwestycjom browar w Tychach stał się największym browarem SABMiller w Europie, a jego moce produkcyjne wzrosły z 2,9 mln hl do 8 mln hl piwa. Browar w Poznaniu zwiększył swoje zdolności z 2,1 mln hl do aż 7,5 mln hl piwa, browar w Białymstoku z 800 tys. hl do 2,5 mln hl. Z kolei zakupiony w ubiegłym roku browar w Kielcach może rocznie uwarzyć 1 mln hl piwa.

10-LECIE KOMPANII PIWOWARSKIEJ W LICZBACH

Rok /
    Kategoria

1999 rok – powstanie KP

2009 rok – 10 lecie KP

Portfel marek

Lech, Tyskie, 10,5

Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe Mocne, Wojak, Redd’s, Gingers, Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft

Udziały rynkowe

Sprzedaż

4 mln hl

15,1 mln hl

Moce produkcyjne

5 mln hl

19 mln hl

Liczba pracowników

2500 osób

3200 osób

Browary wchodzące w skład KP

Lech Browary Wielkopolski (Poznań), Tyskie Browary Książęce (Tychy)

Lech Browary Wielkopolski (Poznań), Tyskie Browary Książęce (Tychy), Browar Dojlidy (Białystok), Browar Belgia (Kielce)

Zysk netto

170 mln zł

757 mln zł

Przychody ze sprzedaży

1 294 mln zł

4 754 mln zł

Tabela 1: Zestawienie najważniejszych faktów w latach 1999 i 2009.

Więcej informacji na temat 10-lecia KP na stronie: http://www.kp.pl/pl/10_lat_KP

Zobacz komentarz Pawła Sudoła Prezesa KP na temat 10lecia firmy: